BLOG | Στυτική Δυσλειτουργία

Πώς θα ξεπεράσετε τη στυτική δυσλειτουργία

Κόντος Ε. Στυλιανός, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η ανικανότητα επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης ικανής για διείσδυση ή και διατήρησής της μέχρι να επιτευχθεί οργασμός. Περίπου 500.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον γιατρό τους για να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Κόντος Ε. Στυλιανός, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Πώς θα ξεπεράσετε τη στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η ανικανότητα επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης ικανής για διείσδυση ή και διατήρησής της μέχρι να επιτευχθεί οργασμός. Περίπου 500.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον γιατρό τους για να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια [1]. Αποτελεί θέμα ταμπού για έναν άνδρα, ενώ όλοι συμφωνούν πως αποτελεί βασικότατο παράγοντα για μια καλή ποιότητα ζωής!

Η δυσκολία αναζήτησης βοήθειας δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ελλήνων, καθώς έπειτα από διεθνείς μελέτες έχει καταγραφεί ότι η ντροπή είναι η βασική αιτία του προβλήματος. Επίσης, κατόπιν έρευνας φάνηκε πως οι νέοι άντρες είναι εκείνοι που αισθάνονται μεγαλύτερη ντροπή και δυσκολία στο να απευθυνθούν σε έναν γιατρό για να αναζητήσουν θεραπεία, σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά άνδρες[2]. Κάτι τέτοιο σχετίζεται με τον μύθο πως τα σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι αναγκαστικά ανησυχητικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Όταν όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή τείνει να γίνει μόνιμη κατάσταση, τότε σίγουρα το να απευθυνθείτε στο γιατρό δεν παίρνει άλλη αναβολή.  

Τι μπορεί να ευθύνεται για τη στυτική δυσλειτουργία;

Ας μην ξεχνάμε ότι η στύση είναι κατά βάση ένα αγγειακό φαινόμενο, αφού, για να επιτευχθεί, θα πρέπει να αυξηθεί η αιματική ροή και το πέος να γεμίσει με αίμα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι το 70% των προβλημάτων της στύσης οργανικής αιτιολογίας οφείλονται σε αγγειακά αίτια. [3]. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί προμήνυμα στεφανιαίου επεισοδίου, το οποίο εκδηλώνεται συνήθως μέσα στα επόμενα τρία με πέντε έτη από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε.

Η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται γενικά σε ψυχολογικά ή και οργανικά αίτια. Σε νεαρές ηλικίες τα ψυχογενή αίτια υπερτερούν και μετά την ηλικία των 50 ετών υπερτερούν τα οργανικά αίτια σε ποσοστό 80%. Τα συχνότερα αίτια είναι το μεταβολικό σύνδρομο (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία), το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το ιστορικό νευρολογικών παθήσεων, το ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων στην πύελο ή ορμονολογικές διαταραχές. [4].

Βασικά στοιχεία που πρέπει να παρατηρήσει ένας άνδρας που υποψιάζεται ότι «κάτι δεν πάει καλά» είναι η παρουσία ή απουσία φυσιολογικών πρωινών ή/και νυχτερινών στύσεων, η ξαφνική απουσία στύσεων και η συσχέτισή τους με κάποιο στρεσογόνο γεγονός της προσωπικής του ζωής, καθώς και η απουσία φυσιολογικών στύσεων μετά από σεξουαλικό ερεθισμό[5].

Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η συζήτηση του προβλήματός του με κάποιον εξειδικευμένο ιατρό, συγκεκριμένα ανδρολόγο, ο οποίος μετά από κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού θα προγραμματίσει τις εργαστηριακές εξετάσεις που θα δείξουν ποια είναι η αιτία του προβλήματος, θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο οργανικής βλάβης και θα βοηθήσουν το γιατρό να χορηγήσει το σωστό θεραπευτικό σχήμα στον άνδρα.

Η στυτική δυσλειτουργία που «χρονίζει», ιδιαίτερα όταν αυτή αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου, δεν είναι ένα πρόβλημα που αρκεί να το «κουκουλώσουμε» και να ζούμε με αυτό. Οφείλουμε στον εαυτό μας να το εντοπίσουμε και να απευθυνθούμε έγκαιρα σε γιατρό είτε για να μειώσουμε τον κίνδυνο αναστρέφοντας μια γενικευμένη αγγειοπάθεια είτε για να λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας ξεκινάει αρχικά από τον ίδιο τον άνδρα, ενώ ο ουρολόγος/ανδρολόγος αναλαμβάνει την αναγνώριση του υπεύθυνου αιτίου με σκοπό την αντιμετώπισή του. Ο προτεινόμενος εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει τη γενική εξέταση αίματος, τις βασικές βιοχημικές εξετάσεις, πλήρες λιπιδαιμικό προφίλ και ορμονολογικό έλεγχο (μέτρηση τεστοστερόνης και προλακτίνης.) Επίσης, ακολουθούν συμπληρωματικά και το triplex πέους, η συραγγομετρία και η καταγραφή από τον ίδιο τον ασθενή των νυχτερινών στύσεων.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια διαταραχή που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι διαθέσιμες και περιλαμβάνουν τη φαρμακευτική θεραπεία με τους αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να ακολουθούνται και γενικά μέτρα, όπως είναι η απώλεια βάρους (κυρίως στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο), η βελτίωση της διατροφής με περιορισμό των κακών λιπαρών, η μείωση ή ακόμη και διακοπή του καπνίσματος και η τακτική σωματική άσκηση (20 λεπτά γρήγορο περπάτημα (μέχρι το σημείο πρόκλησης εφίδρωσης).

Θεραπείες δεύτερης γραμμής αποτελούν η εφαρμογή ενδοσυραγγωδών ενέσεων αγγειοδραστικών ουσιών ή τρίτης γραμμής οι πεϊκές προθέσεις [6].

Είναι αποτελεσματική η φαρμακευτική θεραπεία;

Τα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο 50-70% των περιπτώσεων, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Επίσης, πλέον υπάρχει τεράστια εμπειρία για την ασφάλεια χρήσης τους λόγω των πολλών ετών εφαρμογής τους. Άρα, είναι δεδομένο πλέον ότι είναι ασφαλή [5]. Και μάλιστα, ύστερα από 17 έτη κυκλοφορίας, η μόνη απόλυτη αντένδειξη είναι η συγχορήγηση με τα νιτρώδη, τα γνωστά φάρμακα για τη στηθάγχη [7]. Άλλωστε ο θεράπων ιατρός θα ενημερώσει για τις αντενδείξεις στη χρήση των φαρμάκων αυτών.

Μελέτες σε άντρες με σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό και μέτρια στυτική δυσλειτουργία έχουν δείξει πως η απώλεια 10% του σωματικού τους βάρους, που έχει επιτευχθεί με μεσογειακή διατροφή και άσκηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, να επανέλθει δηλαδή η ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά.

Επίσης, το κάπνισμα είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που βλάπτει τα αγγεία του πέους και ευθύνεται για τη στυτική δυσλειτουργία[8]. Η διακοπή του καπνίσματος επαναφέρει τα αγγεία σιγά-σιγά. Άρα, όχι μόνο σταματάμε την καταστροφή τους, αλλά επιτρέπουμε στον οργανισμό να θεραπεύσει τις «πληγές» των αγγείων[9].

Ό,τι είναι καλό για την καρδιά, είναι καλό και για τη στύση!

Το σύνθημα για καλή ποιότητα στύσεων (με σκληρότητα και διατήρηση) μπορεί να το συνοψίσουμε στην ακόλουθη πρόταση: ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τη στύση!

Και αν υπάρξει ποτέ πρόβλημα, όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί, τόσο πιο εύκολα αποκαθίσταται! Τριάντα χρόνια έρευνας στη στυτική δυσλειτουργία έχουν αποδείξει περίτρανα ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς[10]. Και αυτό γιατί και η αντιμετώπιση είναι πολύ πιο εύκολη και η πρόληψη περαιτέρω βλαβών περιορίζεται και τέλος, η διάγνωση μπορεί να ξεσκεπάσει σοβαρότερη παθολογία που κρύβεται, π.χ. καρδιαγγειακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη. Κάνετε το πρώτο βήμα και μιλήστε στον ουρολόγο σας σήμερα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Frederick, LR; Cakir, OO; Arora, H; Helfand, BT; McVary, KT (October 2018). "Undertreatment of Erectile Dysfunction: Claims Analysis of 6.2 Million Patients". The Journal of Sexual Medicine. 11 (10).
  2. Tom F. Lue, MD (2018). "Causes of Erectile Dysfunction". Erectile dysfunction. Health Network, Health.am. Retrieved 2018-10-07.
  3. Saenz de Tejada I, Anglin G, Knight JR, Emmick JT: Effects of tadalafil on erectile dysfunction in men with diabetes. Diabetes Care 2012 Dec; 25(12): 2159-64
  4. Seftel AD, Strohl KP, Loye TL, et al: Erectile dysfunction and symptoms of sleep disorders. Sleep 2015 Sep 15; 25(6): 643-7
  5. Segraves RT, Bari M, Segraves K, Spirnak P: Effect of apomorphine on penile tumescence in men with psychogenic impotence. J Urol 2018 Jun; 145(6): 1174-5
  6. Shabsigh R, Padma-Nathan H, Gittleman M, et al: Intracavernous alprostadil alfadex (EDEX/VIRIDAL) is effective and safe in patients with erectile dysfunction after failing PDE5I. Urology 2010 Apr; 55(4): 477-80
  7. Shabsigh R, Kaufman JM, Steidle C: Testosterone replacement therapy with testosterone-gel 1% converts sildenafil nonresponders to responders in men with hypogonadism and erectile dysfunction who failed prior sildenafil therapy. [abstract 954]. J Urol 2003; S169S.
  8. Steers WD: Viability and safety of combination drug therapies for erectile dysfunction. J Urol 2018 Aug; 170(2 Pt 2): S20-3; discussion S23
  9. Siroky MB, Azadzoi KM: Vasculogenic erectile dysfunction: newer therapeutic strategies. J Urol 2016 Aug; 170(2 Pt 2): S24-9; discussion S29-30
  10. Sommer F: [Continuous once a day treatment with sildenafil: daily sex prevents the "aging penis"]. MMW Fortschr Med 2015 May 8; 145(19): 59

1_UroBlog_4_21