Στεφανιαία Νόσος

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι το κληρονομικό ιστορικό, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, το έντονο άγχος  και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν τα κεντρικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα και οξυγόνο υποστούν βλάβη. Αυτό οφείλεται στο σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, με αντανάκλαση στην πλάτη, το λαιμό ή το αριστερό χέρι, δύσπνοια, ζαλάδα, ναυτία, ταχυκαρδία και αρρυθμίες. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι το κληρονομικό ιστορικό, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, το έντονο άγχος  και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Η διάγνωση γίνεται με καρδιολογικές κλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Αντιμετωπίζεται  με λήψη φαρμακευτικής αγωγής, με αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενή και υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και χειρουργική παρέμβαση, όπου χρειάζεται. Είναι σημαντικό ο ασθενής να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό, αν υποπτεύεται ότι έχει κάποια πάθηση της καρδιάς και να μην αμελεί τον τακτικό προληπτικό του έλεγχο.

Τι είναι η στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται όταν τα κεντρικά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα, οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, υφίστανται βλάβη. Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών και η δημιουργία φλεγμονής. Η συσσώρευση αθηρωματικών πλακών προκαλεί στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή άλλα συμπτώματα. Μια ολική απόφραξη αποκλείει την καρδιά από το να λάβει οξυγόνο, με αποτέλεσμα ακόμη και να προκληθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αν έχει παρουσιαστεί στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν τροφοδοτείται με αρκετό αίμα με οξυγόνο. Αρχικώς, η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και καθώς η ροή του αίματος προς τον καρδιακό μυ μειώνεται, μπορεί να αναπτυχθούν σημάδια και συμπτώματα της νόσου συμπεριλαμβανομένων:

Της στηθάγχης: Μπορεί να νιώσετε πίεση, πόνο, δυσφορία και σφίξιμο στο στήθος σας, σαν κάποιος να σας πατάει με δύναμη σε αυτό το σημείο. Αυτός ο πόνος που λέγεται στηθάγχη, εντοπίζεται συνήθως στη μέση ή στα αριστερά του στήθους. Παρουσιάζεται μετά από κόπωση, στρες, μετά από έντονο γεύμα ή έκθεση σε κρύο, ή μπορεί να παρουσιαστεί χωρίς εκλυτικό αίτιο. Ο πόνος ενδεχομένως εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά αφότου απομακρυνθείτε από την υπαίτια κατάσταση ή δραστηριότητα. Σε μερικούς ανθρώπους και συχνότερα στις γυναίκες, αυτός ο πόνος μπορεί να επεκταθεί και στον αυχένα, στο χέρι, στην πλάτη ή στο λαιμό.

Της δύσπνοιας: Εάν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματός σας, μπορεί να εκδηλώσετε δύσπνοια ή αίσθημα έντονης κόπωσης.

Του εμφράγματος του μυοκαρδίου: Μια εντελώς βουλωμένη στεφανιαία αρτηρία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα συνήθη συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι ο πόνος ή η πίεση στο στήθος, στον ώμο ή στο χέρι, που επιμένουν παρά τη φαρμακευτική αγωγή, μερικές φορές συνοδευόμενα από δύσπνοια και εφίδρωση. Μερικοί ασθενείς, όπως αυτοί που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να μην εμφανίζουν ορατά συμπτώματα όταν παθαίνουν έμφραγμα.

Η θρόμβωση είναι η δημιουργία θρόμβου στη φλέβα ή στην αρτηρία. Αν συμβεί μια θρόμβωση σε μια στεφανιαία αρτηρία, αποτρέπεται η παροχή αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα.

Άλλα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί και μπορεί να σχετίζονται με τη στεφανιαία νόσο είναι:

  • ταχυκαρδία/αρρυθμίες
  • ναυτία
  • ζαλάδα
  • αιφνίδιος θάνατος

Ποια είναι τα αίτια

 Οι πιθανότητες να αναπτυχθεί αθηροσκλήρωση αυξάνονται αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, υψηλό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, καπνίζει, είναι παχύσαρκος, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη ή δεν γυμνάζεται τακτικά

Η στεφανιαία νόσος προκαλείται από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες). Αυτό προκαλεί στένωση των αρτηριών, δυσκολεύοντας τη ροή και παροχή του αίματος στην καρδιά. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Οι πιθανότητες να αναπτυχθεί αθηροσκλήρωση αυξάνονται αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, υψηλό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, καπνίζει, είναι παχύσαρκος, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη ή δεν γυμνάζεται τακτικά.

Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται όταν ένα άτομο καταναλώνει πλούσια σε χοληστερόλη κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή του. Όταν μια μορφή χοληστερόλης, η LDL, είναι σε υπερβολική ποσότητα στο αίμα, μπορεί να Προκαλέσει αθηρωσκλήρωση. Σε πολλές περιπτώσεις η αυξημένη χοληστερόλη δεν είναι αποτέλεσμα διατροφής αλλά γενετικής προδιάθεσης.

Το κάπνισμα είναι μια σημαντική αιτία πρόκλησης της νόσου. Η νικοτίνη καθώς και το μονοξείδιο του άνθρακα και πολλές άλλες ουσίες από τον καπνό ασκούν πίεση στην καρδιά κάνοντάς την να δουλεύει γρηγορότερα. Επίσης, βλάπτουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης. Με το κάπνισμα αυξάνεται πολύ σοβαρά ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το παθολογικά υψηλό επίπεδο σακχάρου, δηλαδή ο Σακχαρώδης Διαβήτης, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Παράγοντες κινδύνου

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου συμπεριλαμβάνονται:

Η ηλικία: Όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος βλάβη στις αρτηρίες.

Το φύλο: Η νόσος τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, ωστόσο ο κίνδυνος για τις γυναίκες αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση.

Το οικογενειακό ιστορικό: Όταν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, αυξάνει ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, ειδικά αν ένα μέλος της οικογένειας εμφάνισε πρόβλημα σε νεαρή ηλικία.

Το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα: Το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού αθηρωματικών πλακών και αθηροσκλήρωσης. Η υψηλή χοληστερόλη είναι επικίνδυνη όταν έχει τη μορφή της LDL, που είναι γνωστή ως «κακή χοληστερόλη». Η χαμηλή HDL, γνωστή ως «καλή χοληστερόλη», μπορεί επίσης να αποτελεί κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Το κάπνισμα: Η συνήθεια αυτή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρδιοπάθεια. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα, είναι δυνατό να αυξήσει τον κίνδυνο.

Η υπέρταση: Η μη ελεγχόμενη υπέρταση μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών σας και στένωση του αυλού μέσω του οποίου διέρχεται το αίμα.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο διαβήτης σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, καθώς ειδικότερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ έχει κοινούς παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση.

Η παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος επιδεινώνει τους παράγοντες κινδύνου.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης: Η έλλειψη άσκησης σχετίζεται τόσο με την ίδια τη στεφανιαία νόσο όσο και με τους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξής της.

Το έντονο άγχος: Το ανεξέλεγκτο και έντονο άγχος μπορεί να βλάψει τόσο την υγεία της καρδιάς σας όσο και τη σωματική σας υγεία γενικότερα.

Όταν οι παράγοντες κινδύνου που συντρέχουν για έναν συγκεκριμένο ασθενή είναι περισσότεροι του ενός, τότε αυξάνεται περισσότερο ο κίνδυνος να εμφανίσει αυτός ο ασθενής στεφανιαία νόσο. Επίσης, η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και ενός δεύτερου, π.χ. η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ και υπέρτασης.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Αρχικώς, απαιτείται να ληφθεί υπόψιν από τον ιατρό το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, τα ακριβή συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου. Επίσης, χρειάζεται να γίνει κλινική εξέταση, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και παράλληλα, διαγνωστικές καρδιολογικές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογραφικός έλεγχος, τεστ κοπώσεως, απεικονιστικές εξετάσεις, ενδεχομένως καρδιακός καθετηριασμός και άλλες. Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν τον ιατρό να αντιληφθεί την ύπαρξη και έκταση της στεφανιαίας νόσου, την επίδρασή της στην καρδιά και να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία.

Σημαντικές είναι επίσης και οι αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα. Πριν τις αιματολογικές εξετάσεις δεν πρέπει να φάτε τίποτε για τουλάχιστον 12 ώρες, καθώς μπορεί να επηρεαστεί το αποτέλεσμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος

Διαβάστε εδώ Αν έχετε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου

Στην αντιμετώπιση της νόσου συμπεριλαμβάνεται η λήψη φαρμακευτικής αγωγή, και ίσως η χειρουργική αντιμετώπιση, όπου κριθεί απαραίτητο από τον ιατρό. Οπωσδήποτε χρειάζονται τόσο στενή ιατρική παρακολούθηση όσο και αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενή.

Όσον αφορά στον τρόπο ζωής προτείνονται οι εξής αλλαγές:

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι και ζάχαρη
  • Έλεγχος του σακχάρου αν έχετε διαβήτη
  • Τακτική σωματική άσκηση (συζητήστε με το γιατρό σας για το είδος της άσκησης που μπορείτε να ακολουθήσετε)
  • Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικό επίπεδο
  • Μείωση του στρες και του άγχους

Η φαρμακευτική αγωγή που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και καθορίζεται μόνο από ειδικό γιατρό. Μην λαμβάνετε μόνοι σας κανένα φάρμακο- ενημερώστε πριν τον ιατρό σας. Τα φάρμακα που που χορηγούνται είναι οι στατίνες, ασπιρίνη, οι β-αναστολείς, η νιτρογλυκερίνη, οι αναστολείς του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης.

Στις επεμβάσεις που εφαρμόζονται συμπεριλαμβάνονται: η αγγειοπλαστική (μπαλονάκι), η τοποθέτηση stent και η επέμβαση bypass. Οι επεμβάσεις αποκαθιστούν την παροχή αίματος στην καρδιά, ωστόσο δεν θεραπεύουν τη στεφανιαία νόσο. Εξακολουθεί να απαιτείται μείωση των πιθανοτήτων να πάθετε κάποια καρδιαγγειακή νόσο, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σας και ενδεχομένως και με φαρμακευτική αγωγή.

Πρόληψη της νόσου/Πρόγνωση

Η πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς και ως εκ τούτου και της στεφανιαίας νόσου έγκειται κυρίως στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στην υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών. Η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η απομάκρυνση από βλαβερές συνήθειες θα κρατήσουν τις αρτηρίες σας δυνατές και καθαρές από αθηρωματικές πλάκες. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί τρόποι, που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας:

  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Κρατήστε υπό έλεγχο την αρτηριακή σας πίεση, την υψηλή χοληστερόλη και το διαβήτη
  • Διατηρήστε σταθερό σωματικό βάρος
  • Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες
  • Ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε το αλάτι
  • Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε σε μέτριο επίπεδο

Συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα που αναφέρονται στη στεφανιαία νόσο είναι τα εξής:

Καρδιακή ανεπάρκεια. Αν κάποια σημεία της καρδιάς στερούνται οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών χρονίως λόγω της μειωμένης ροής του αίματος ή αν η καρδιά σας έχει υποστεί βλάβη λόγω εμφράγματος, μπορεί να είναι πλέον αδύναμη να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του σώματός σας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια.

Αρρυθμία. Η ανεπαρκής παροχή αίματος στην καρδιά ή η βλάβη στον καρδιακό ιστό μπορούν να παρέμβουν στην διέγερση της καρδιάς, προκαλώντας ασυνήθιστο καρδιακό ρυθμό ή αλλιώς αρρυθμία. Μερικές αρρυθμίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη ζωή.

Μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, οι ασθενείς αυτοί ζουν λιγότερο και με αυξημένη νοσηρότητα.

Συχνές Ερωτήσεις

 

Υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία πριν το ραντεβού μου με τον γιατρό;

Συνήθως η στεφανιαία νόσος στα πρώτα στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα, γι’ αυτό και δεν είναι εύκολη η διάγνωση. Πολλές φορές ο ασθενής μαθαίνει ότι πάσχει σε έναν τυχαίο προληπτικό έλεγχο. Εκεί διαπιστώνεται η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να μην αμελείτε τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να νοσήσετε απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό για να σας εξετάσει. Πριν το ραντεβού με το γιατρό, ενημερωθείτε για το τι πρέπει να κάνετε από τον ίδιο. Αν χρειάζεται να κάνετε εξετάσεις αίματος θα σας δώσει ειδικές οδηγίες για το τι να αποφύγετε και για πόσες ώρες πριν τις προγραμματισμένες εξετάσεις.

Καταγράψτε ό,τι θέλετε να τον ρωτήσετε, καθώς και τα συμπτώματά σας, ώστε να μην ξεχάσετε να του αναφέρετε κάτι στη συνάντησή σας.

Πάρτε μαζί σας προηγούμενες εξετάσεις και καταγράψτε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που τυχόν λαμβάνετε.

Ρωτήστε το γιατρό σας τι θα πρέπει να προσέξετε μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο σας ραντεβού.

Θα χρειαστεί να λαμβάνω για πάντα φαρμακευτική αγωγή;

Για να αντιμετωπιστεί η στεφανιαία νόσος χρησιμοποιούνται διάφορες φαρμακευτικές αγωγές. Το θεραπευτικό σχήμα επιλέγεται πάντα και μόνο από τον θεράποντα ιατρό και καθορίζεται βάσει του συνολικού ιατρικού ιστορικού του. Η αγωγή στοχεύει είτε στον έλεγχο κάποιου προδιαθεσικού παράγοντα είτε στη διεύρυνση των αρτηριών και την αποφυγή θρόμβωσης. Όλα τα φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να καταλήξει ο ιατρός στο κατάλληλο φάρμακο για εσάς.

Τα φάρμακα δεν πρέπει να σταματήσετε να τα λαμβάνετε ξαφνικά και χωρίς την ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να συμπτώματα να επανεμφανιστούν ή να επιδεινωθούν. Το διάστημα για το οποίο θα πρέπει να τα λάβετε δεν είναι συγκεκριμένο για όλους ασθενείς. Καθορίζεται από τον ιατρό και είναι εξατομικευμένο.

Τι θα πρέπει να αλλάξει στη ζωή ενός ασθενή με στεφανιαία νόσο μετά την επέμβαση;

Μετά από επέμβαση στην καρδιά ή προβλήματα όπως το έμφραγμα, είναι δυνατόν να επιστρέψει ο ασθενής σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Θα τον βοηθούσε αρκετά αν ακολουθούσε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, κατά το οποίο θα μπορεί να λάβει ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση και θα ασκείται. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό, είναι σημαντικό να υιοθετήσει πιο υγιεινές συνήθειες, ώστε να διασφαλίσει την προστασία της καρδιάς του.

Αν είστε εσείς ο ασθενής, θα πρέπει να αλλάξετε και μόνοι σας κάποια πράγματα στη ζωή σας, όπως το να μειώσετε το άγχος και την κούραση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη ποιότητα ζωής και να απομακρύνετε τον κίνδυνο για ένα νέο πρόβλημα υγείας στην καρδιά. Αν χρειάζεται, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης ή κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να μοιραστείτε αυτά που νιώθετε. Φυσικά και η οικογένεια θα μπορούσε να σας βοηθήσει αν είναι κοντά σας, γι’ αυτό μπορείτε να την ενημερώνετε για το πώς νιώθετε. Όσον αφορά στην ερωτική σας ζωή, μπορείτε να επιστρέψετε στους κανονικούς ρυθμούς σας όταν ο γιατρός σας το επιτρέψει.

Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την εργασία σας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά και τι πρέπει να αλλάξετε. Για παράδειγμα, αν κάνετε κάποια βαριά χειρωνακτική εργασία, ίσως θα πρέπει να προχωρήσετε σε ορισμένες αλλαγές. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Στεφανιαία νόσος: ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Οι θεραπευτικές επιλογές19 εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων:

  • Η σοβαρότητα και το στάδιο της στεφανιαίας νόσου
  • Τα συμπτώματα, όπως ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια
  • Η συνολική λειτουργία της καρδιάς

Άλλες παθήσεις που συνυπάρχουν όπως ο διαβήτης, περιφερική αρτηριακή νόσος ή έμφραγμα του μυοκαρδίου

Για κάποιους ανθρώπους η θεραπεία θα περιοριστεί σε φαρμακευτική αντιμετώπιση, στην αλλαγή του τρόπου ζωής και των συνηθειών τους. Για άλλους, η λύση βρίσκεται στην αγγειοπλαστική που εφαρμόζεται για να διανοιχθούν οι φραγμένες αρτηρίες. Ένας ασθενής μπορεί να κάνει αγγειοπλαστική και κατά τη διάρκεια καρδιακού καθετηριασμού, αν ο γιατρός θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία για αυτόν. Αν οι αρτηρίες είναι φραγμένες σε πολλά σημεία, αν υπάρχουν πολλαπλές αρτηρίες με απόφραξη ή στένωση ή αν υπάρχει στένωση της αριστερής κύριας αρτηρίας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει επέμβαση bypass (αρτηριακής παράκαμψης).

Πηγές Αναφοράς

  • https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-coronary-artery-disease#
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/home/ovc-20165305
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/dxc-20165314
  • https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-coronary-artery-disease#2-6
  • https://www.nhs.uk/Conditions/Coronary-heart-disease/Pages/Causes.aspx
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/dxc-20165314
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/dxc-20165314
  • https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-coronary-artery-disease#2-7
  • https://www.nhs.uk/Conditions/Coronary-heart-disease/Pages/Diagnosis.aspx
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/diagnosis-treatment/diagnosis/dxc-20165331
  • https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-coronary-artery-disease#3
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/diagnosis-treatment/treatment/txc-20165340
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/manage/ptc-20165412
  • https://www.nhs.uk/Conditions/Coronary-heart-disease/Pages/Prevention.aspx
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/symptoms-causes/dxc-20165314
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/diagnosis-treatment/preparing-for-appointment/ptc-20165415
  • https://www.nhs.uk/Conditions/Coronary-heart-disease/Pages/Treatment.aspx
  • https://www.nhs.uk/Conditions/Coronary-heart-disease/Pages/Recovery.aspx
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronary-artery-disease/expert-answers/coronary-artery-disease/faq-20058302

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας.